Două persoane condamnate la un an și patru luni de închisoare, în dosarul „Fraudă la referendum”

Două persoane condamnate la un an și patru luni de închisoare, în dosarul Fraudă la referendum
Publicat: 02/07/2014, 12:48
Actualizat: 01/02/2019, 10:21

Prin această decizie a fost menținută sentința data, în primă instanță, tot de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 27 ianuarie.

Soții Marius Marinel și Simona Cristina Preduț, trimiși în judecată în dosarul „Fraudă la referendum”, au fost judecați separat de ceilalți 73 de inculpați, prin procedura simplificată, după ce și-au recunoscut vinovăția.

Instanța supremă i-a condamnat la câte un an și patru luni de închisoare cu suspendare pe Marius Marinel și Simona Cristina Preduț și le-a stabilit acestora un termen de încercare de trei ani și patru luni.

Totodată, instanța a dispus desființarea parțială a listei electorale de la Secția 105 Piatra Olt, județul Olt, de la referendumul din iulie 2012, și a anulat de pe această listă opt voturi de la referendumul din 2012, care ar fi fost falsificate. Astfel, au fost desființate: lista electorală suplimentară, pagina 2, poziția 46, unde sunt menționate datele de identificare ale lui Liuță Raul Costache; lista electorală suplimentară – urna mobilă, pagina mobilă, poziția 13, unde sunt menționate datele Ginei Dobeanu; lista electorală suplimentară – urna mobilă pagina 2, poziția 29 unde sunt datele Elisabetei Prodan; lista electorală suplimentară pagina 1, poziția 16, unde sunt menționate datele lui Daniel Pițigoi și de pe aceeași pagină, poziția 17, unde sunt datele Geaninei Pițigoi; lista electorală suplimentară pagina 1, poziția 1 unde sunt datele lui Alin Florin Rad, lista electorală suplimentară pagina 1, pozițiile 24 și 25, unde sunt datele despre Daniela și Marinel Dumbravă.

Marius și Simona Preduț au fost obligați de către instanță la plata unor cheltuieli judiciare către stat de 700 și, respectiv, 800 de lei.

Instanța supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul „Fraudă la referendum”, în care au fost trimiși în judecată Liviu Dragnea și alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat și vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale”.

Anchetatorii susțin că Dragnea a fost susținut în fraudarea referendumului de 74 de președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

„Infracțiunile reținute în sarcina persoanelor implicate în desfășurarea procesului de votare – președinți și membri ai secțiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât și liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora și introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obținute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
A murit marea DOAMNĂ a filmului. Românii o plâng: Lumina ei ne va lipsi tuturor
Mulți oameni nu respectă aceste reguli. Ce trebuie să faci înainte de analize
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a îmbunătățit! Actor s-a ridicat în picioare
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Warren Buffett, al 8-lea cel mai bogat om din lume. S-a lansat în afaceri cu...